Ministry of Spicy Business

Niet-Aziatische smaak Zaanse Sambal werd zó goed ontvangen, dat de mannen besloten te experimenteren met meerdere (Zaanse) ingrediënten zoals cacao. Het resultaat: drie sambals met ieder hun eigen unieke en vooral niet-Aziatische smaak. Een sambal met mosterdzaad en gerookte knoflook, een sambal met cacao, cacaonibs en zeezout en een sambal van jalepeño pepers, venkelzaad en laurier. En als seasonal in de wintermaanden een sambal van pompoen en fruitige pepers.

In 2018 maakten zij de stap om onder de vlag Ministry of Spicy Business verder te gaan. Van braderie via speciaalzaak naar retail: met meer smaken en meer succes komt de vraag naar de volgende stap. Omdat de naam Zaanse Sambal op de voorhand het blikveld erg vernauwt, volgde de stap om de sambals onder de merknaam Ministry of Spicy Business te voeren. Dit was al de officiële bedrijfsnaam, maar nu dan ook het merk.

Vers gehakte pepers, zelf gerookte knoflook Ministry of Spicy Business is gehuisvest in Lab-44, het voormalige en volledig gerestaureerde militaire laboratorium op het Hembrugterrein op de grens van Zaandam en Amsterdam. Een bijzondere plek voor makers en eters waar hun sambal iedere week vers wordt gemaakt. Vers gehakte pepers en zelfgerookte knoflook staan symbool voor hun ambachtelijke aanpak.

Hoe duurzaam wil je het hebben? Het uitgangspunt is om de ingrediënten zo lokaal mogelijk te betrekken. Zo halen zij hun cacao-nibs bij een lokale cacao-ondernemer. Verder wordt er Nederlandse basterdsuiker gebruikt i.p.v. exotische palmsuiker. De pepers komen uit De Lier; daar zit een grote teler die zijn eigen duurzame kassen heeft. De potjes worden voorzien van labels bij Werkom: een organisatie die mensen met een beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt werkperspectief biedt. En de mannen leveren zoveel mogelijk bestellingen op de (transport)fiets.

Smaakmaker in plaats van heetmaker: Sambal 2.0 Met hun sambals zetten de mannen een nieuwe norm neer: sambal als smaakmaker en niet als heetmaker, want die zijn er al genoeg. Dus geen sambal ‘as you know it’ (de klassieke hete klodder naast je nasi), maar totaal iets anders. Sambal moet een verrijking zijn voor je gerecht. En de aangename hitte zorgt ervoor dat die specifieke smaak nog iets extra’s krijgt. Zonder dat de subtiele smaak ‘weg brandt’.

De sambals zijn te gebruiken in de meest uiteenlopende combinaties. Niet specifiek Aziatisch of Zuid-Amerikaans, maar voor alledaagse kost (in je erwtensoep, op je tosti, door de dressing, pastasaus, gegrilde groente, door de mayonaise als dipsaus, verzin het maar…) maar ook op culinair niveau (door roomijs in een dessert of door de scropino) heeft het zijn succes aangetoond.

De Nieuwe Zaanse Keuken De sambals van Ministry of Spicy Business vallen daarom ook binnen het concept van ‘De Nieuwe Zaanse Keuken’. Daar waar allerhande food producerende bedrijven hun oorsprong hebben, is er nu sprake van een mooie ontwikkeling: kleine(re) foodgespecialiseerde bedrijven die een uniek en eigentijds product op de markt brengen en deze presenteren in diverse Zaanse horecabedrijven. Zo hebben de mannen van Ministry of Spicy Business met hun cacao sambal een recept voor een runderstoof ontwikkeld die bij meerdere Zaanse restaurants op de kaart staat. En zoals genoemd het dessert met roomijs en Zaanse Sambal.

Waar kan ik het kopen?

Brouwerij Hoop

Cacaomuseum

Czaar Peterstraat 175, Amsterdam

Bickers aan de Werf

Bickerswerf 2, Amsterdam

Smells Like Chocolate

Lagedijk 14 Zaandijk

Loppis

Zuiderhoofdstraat 70, Krommenie

De Keuken In

Kaaikhof 27, Assendelft

Het Verschil

De Verskade Westzijde 174A, Zaandam

Lab-44

Middenweg 44, Zaandam

Soulfood Café

Schagchelstraat 27, Haarlem

Groenveld Eten

Lagedijk 13C, Zaandijk

Le Cockelon

Zuideinde 38, Koog aan de Zaan

K’OOK!

Zaanweg 72, Wormerveer

Slijterij Vonk

Tuiniersstraat 8, Zaandam

Cacaco Lab

Kalverringdijk 25, Zaandijk

ZaanStore

Stadhuisplein 96, Zaandam

Zuiddijk Kaas & Lekkers

Zuiddijk 28, Zaandam

Lokaal Spaanders

Zonneplein 18, Amsterdam

Specerijenmagazijn Indie's Welvaren

Zaanse Schans Kalverringdijk 23, Zaandam

Amsterdam Made

Hannie Dankbaarpassage 39 (De Hallen), Amsterdam